Fotovakschool basisopleiding

ModeratorCOLON Global Moderators

BUTTON_POST_REPLY
Gebruikers-avatar
Nol77
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1373
GeregistreerdCOLON 05 Feb 2008 13:39
WoonplaatsCOLON nijkerk gld

Hallo,

Even een boekje opendoen over mezelf. (het is een lapje tekst, u zijt gewaarschuwd)

Ik heb jaren met compact gefotografeerd, ben sinds ca. 2 jaar overgestapt op spiegelreflex en heb sinds november als verjaardagscadeau de 40D gekregen waar ik niet alleen heel gelukkig mee ben, maar waar ik na zeker een maand oefenen nu eindelijk ook met grotere regelmaat scherpere foto's uit krijg.

Sinds een half jaar fotografeer ik voornamelijk baby's en kinderen. En deze hobby begint iets uit de hand te lopen. Je koopt eens een goeie lens erbij, een behoorlijk statief, externe flitser, grip, nou ja...ik hoef jullie niet uit te leggen hoe dat werkt. Nu wordt ik ook steeds meer gevraagd buiten de echte vrienden/familiekring om, om foto's te komen maken bij mensen thuis. Voornamelijk bij kennissen van die vrienden waarvoor ik hun kinderen heb gefotografeerd. Tot nu toe doe ik dit kosteloos, omdat ik vind dat ik het niveau nog niet bereikt heb om er geld voor te vragen. MAAR ik vind het zo leuk om te doen dat ik het wel als bijverdienste wil doen. Voor volslagen onbekende is het minder moeilijk om een vergoeding te vragen. Omdat ik geen spijt wil hebben later dat ik het niet gedaan heb inmiddels een opzetje voor de website en een logo gemaakt, de website wordt verder achter de schermen aan gewerkt met dank van iemand van hier overigens.

Nu heb ik van jullie, van internet en uit mijn boeken al heel wat informatie tot mij genomen, maar ik vraag me nu af hoe zinvol het is voor mij om de basisopleiding te doen bij de fotovakschool in Apeldoorn. Deze start in februari op zaterdagen en ik kan me nog inschrijven. Sowieso ga ik volgende week zaterdag even naar de open dag. Ik weet dat ik het zelf het beste kan bepalen, maar denken jullie ervan? Hebben jullie de basisopleiding gedaan en hoe beviel dat? Dommer wordt je er nooit van natuurlijk, maar het is toch 895 euro en dat is voor ons best wel veel geld (Mijn buurman zou zeggen : daar moet je verdorie 2 dagen voor werken :wink: )

Mocht je het hebben gered om het hele verhaal te lezen dan hoor ik graag jullie ervaringen/meningen.

Groeten,
Arnold
Vroeger had ik een hekel aan werken, maar tegenwoordig vind ik het wel leuk om naar te kijken...
Gebruikers-avatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
BerichtenCOLON 22137
GeregistreerdCOLON 13 Jan 2005 11:57
WoonplaatsCOLON Wolluk

Stille hint: http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtop ... sopleiding

Na de basisopleiding kun je kiezen voor de vakopleiding (ben bijna klaar), die gaat nog iets dieper (maar is nog steeds algemeen)
Daarna kun je je specialiseren, maar hoe dit systeem werkt hoor ik zaterdag pas :D (Het is onlangs namelijk veranderd

Of je iets aan de basisopleiding hebt, ligt ook aan het niveau wat je nu hebt. (da's een vraag) Je leert er van alles wat. Beetje portetten, beetje reportage, beetje studio, beetje photoshop en zo verder.
Echt diep gaat het niet.

Maar bovenal is het belangrijkste; veel fotograferen, veel kijken naar foto's, veel analyseren daarvan, veel lezen en veel photoshoppen.
En dat kan eventueel ook zonder fotovakschool. Kun je eventueel later de basisopleiding overslaan en meteen de vakopleiding doen.
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikers-avatar
Mijkeltje
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 302
GeregistreerdCOLON 14 Okt 2007 17:55
WoonplaatsCOLON Zutphen
CONTACTCOLON

Ik zit ook op de vakopleiding (ben in tegenstelling tot mijn collega hierboven nog niet zo lang bezig) en heb voornamelijk gekozen om ook de basisopleiding te doen om te zien of het me lag. Bovendien wist ik aan 't einde van de basisopleiding zeker dat ik voldoende niveau had om door te stromen naar de vakopleiding.

Het niveau van de basisopleiding is sterk afhankelijk van je mede-studiegenoten. Bij ons zag 't merendeel het als 'n leuke cursus en meer niet, dus ik moet bekennen dat er genoeg momenten waren dat ik een expeditie richting mijn voorhoofdsholte heb mogen ondernemen... Maar verloren tijd vond ik 't ook zeer zeker niet. Ik wist dankzij de basisopleiding in elk geval voordat ik naar de vakopleiding ging dat ik 't goed kon combineren met gezin, werk en andere zaken, hoe prettig 't eigenlijk is met anderen dezelfde passie te delen en dat de sfeer en manier van werken op school uitstekend bij mij past.

Je moet wel tegen de laissez-faire houding kunnen van de FVS. Je krijgt geen superstrakke lesjes, waarin alles per definitie vastligt.
[size=67]Camera+toebehoren+creativiteit[/size]
Gebruikers-avatar
Njurm
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 89
GeregistreerdCOLON 28 Sep 2007 21:44
WoonplaatsCOLON Zwijndrecht
CONTACTCOLON

Hoi,

Ook ik ga aan de basisopleiding beginnen, alleen dan in rotterdam, maar moet eerst nog een maand naar Nieuw Zeeland (huwelijksreis).

Na ongeveer 2 jaar een beetje aanrommelen ben ik er achter dat ik het ontzettend leuk vindt en mijn vaardigheden wil verbeteren/uitbreiden.
Ik denk zowieso dat je bij de basisopleiding een heleboel nieuwe zaken leert en ook zal leren hoe je naar foto's moet kijken/analiseren.

Ik denk dat dit een leuke (wel dure) opstart is en wellicht mijn gevoel versterkt dat daar een nieuwe toekomst ligt.

Groet,

Cobus.
Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla en Bla
Gebruikers-avatar
Stefan0317
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 55
GeregistreerdCOLON 11 Sep 2007 08:45
WoonplaatsCOLON Heelsum
CONTACTCOLON

Ik begin woensdag met de basis opleiding in apeldoorn :) en ga volgende week ook wel effe kijken op de open dag denk ik.. hoe het is kan ik je nog niet zeggen.. maar wie weet zie ik je nog op de open dag.

Gr Stefan
| Eos 400D | 18-55 mm | Tamron 70-300 | Canon 430EX II | Remote Controle | Lowepro Mini Trekker Classic | 2x 2gig CF |
Gebruikers-avatar
1nge
Shooter+
Shooter+
BerichtenCOLON 44
GeregistreerdCOLON 02 Sep 2008 13:51
WoonplaatsCOLON Zutphen
CONTACTCOLON

Hoi Arnold.

Ook ik heb de basisopleiding vorig jaar in Apeldoorn gevolgd. Je bent inderdaad erg afhankelijk van het niveau van je overige klasgenoten en zelfs van je leraar. Gelukkig lag in mijn klas het niveau behoorlijk hoog, en had ik een leraar die zelf reportagefotograaf is. Vanaf les 1 weken wij al van het lesschema van de basis af, waardoor we zelfs een aantal onderdelen uit de vakopleiding hebben gedaan.

Wat ik vooral geleerd heb van deze basisopleiding, is dat je enorm veel leert van het kijken en beoordelen van elkaars foto's, een onderdeel dat elke les weer terug kwam. Ik vond het ook een hele goede manier om er in korte tijd achter te komen of ik na de basisopleiding verder wilde/kon.
Over 3 weken begin ik aan de vakopleiding, waar ik enorm veel zin in heb.
Canon EOS 5D, 20D, Tamron 28-75 2.8, Canon 50 mm 1.8 II, Canon 70-200 L F/4 IS, Canon 24-105 L F/4 IS, Tokina 100 mm AT-X Pro Macro 2.8, Metz 58
Gebruikers-avatar
Nol77
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1373
GeregistreerdCOLON 05 Feb 2008 13:39
WoonplaatsCOLON nijkerk gld

Bedankt voor jullie reacties. Stefan, ik ga er in de ochtend heen, wellicht leuk om elkaar even te zien. Ik ga op zaterdagen dan naar alle waarschijnlijkheid de basisopleiding doen daar. Inderdaad een goed punt is ook dat je met anderen zit die dezelfde passie hebben en dat je ook veel van elkaar kunt leren.

Cheers,
Arnold
Vroeger had ik een hekel aan werken, maar tegenwoordig vind ik het wel leuk om naar te kijken...
Gebruikers-avatar
Selmak
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 552
GeregistreerdCOLON 06 Aug 2008 13:03
WoonplaatsCOLON www.fotolijststudio.nl
CONTACTCOLON

Er staat ook een heel boeiend verslag op het forum. Echt leuk om door te lezen. Je moet er even de tijd voor nemen maar is zeker de moeite waard. Ik heb toen ook besloten dat ik de basisopleiding wilde doen (moet er overigens nog mee beginnen). Er is nog zoiets als de fotoacedemie ofzo. Toen ik hun prijslijst zag viel ik stijl achterover. Voor mij gewoon de fotovakschool!
Website: http://www.fotografiesteve.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Blog: http://www.fotografiesteve.nl/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikers-avatar
Nol77
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1373
GeregistreerdCOLON 05 Feb 2008 13:39
WoonplaatsCOLON nijkerk gld

Thanks, ik heb de "stille" hint gelezen inderdaad. Ik wist ook wel dat het ergens op het forum stond maar kon hem niet vinden :oops: Vandaar dat ik nog een topic plaatste. Het is allemaal prijzig zat, maar je moet er wat voor over hebben. Leergeld noemen we dat ;-)

Cheers,
Arnold
Vroeger had ik een hekel aan werken, maar tegenwoordig vind ik het wel leuk om naar te kijken...
Gebruikers-avatar
geert h
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
BerichtenCOLON 9477
GeregistreerdCOLON 21 Jul 2007 15:02
WoonplaatsCOLON ergens midden in Noord-Brabant
CONTACTCOLON

Selmak schreefCOLONEr is nog zoiets als de fotoacedemie ofzo. Toen ik hun prijslijst zag viel ik stijl achterover. Voor mij gewoon de fotovakschool!
Ik ga hier niet zeggen dat de 1 beter is als de ander, maar ze hebben beide een andere insteek en de basisopleidingen zijn niet uitwisselbaar. Zelf doe ik de basisopleiding aan de fotoacademie en merk dat dat totaal anders gaat als in dat verslag van Jeroen over de basisopleiding van de fotovakschool. Zo krijg je bij de basisopleiding van de fotoacademie slechts 3 opdrachten, in tegenstelling tot elke week een nieuwe. Bij de eerste opdracht moet je een serie wegzetten die puur op inhoud beoordeeld word en niet op techniek. Bij de tweede opdracht moet je een aantal foto's inleveren die een bepaalde techniek duidelijk laten zien. Bij de derde opdracht moet je weer een serie inleveren die inhoudelijk sterk moet zijn en technisch moet kloppen. Je hebt wel meerdere avonden dat foto's beoordeeld worden en wat praktijklessen photoshop. Daarnaast krijg je uiteraard ook de nodige theorie die er in hoog tempo door gaat. Ik kon het goed bijbenen, maar er waren verschillende klasgenoten die nog amper met fotografie bezig waren en er hard aan te trekken hadden. Mocht je echter buiten je lesuren vragen hebben kun je ten alle tijden contact opnemen met een mentor voor de nodige begeleiding. Er is altijd wel een mentor te bereiken overdag van maandag t/m zaterdag en 's avonds van maandag t/m vrijdag en gebruik daarvan zit bij het lesgeld in.
Cogliostro
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 429
GeregistreerdCOLON 10 Feb 2006 19:23
WoonplaatsCOLON Heerlen
CONTACTCOLON

net zoals Geert ga ik ook niet beweren dat de 1 beter is dan de ander ( ik kan het niet eens, omdat ik slechts één volg)
ik las dit topic en mistte nog 1 opleiding, nl. die ik nu volg.
ik ben in september 2008 begonnen met een fotografie-opleiding aan de kunstacademie.
doordat wij meer tijd hebben ( de opleiding duurt 5 jaar waarna ik nog 2 specialisatie eraan kan koppelen ) kunnen wij natuurlijk wat dieper op diverse onderdelen ingaan.
omdat het een kunstacademie is moet ik wel eens soort basisopleiding meedraaien met o.a. tekenen.
de bedoeling hiervan is voornamelijk dat je anders gaat kijken naar compositie, verhoudingen enz.

nu zullen er een aantal denken, niet te vergelijken met die andere opleidingen.
wat ik nog niet verteld heb dat ik gewoon 45 uur per week werk en die opleiding 2x per week 's avonds erbij doe.
ik heb ook even gedacht aan de fotovakschool en de fotoacademie maar die waren voor mij te duur en tever weg.
over de grens in Belgie heb je legio fotografie-opleidingen tegen redelijke vergoedingen. ( ook vanwege de vele subsidies die daar nog bestaan )
Ik betaal 200 euro schoolgeld per schooljaar, aanzienlijk minder dus dan de diverse nederlandse alternatieven.
div.canon spul en een Beroflex 500 mm aka wundertuete
Gebruikers-avatar
Nol77
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1373
GeregistreerdCOLON 05 Feb 2008 13:39
WoonplaatsCOLON nijkerk gld

Ja, maar dat is voor mij iets te ver weg hoor :D
Vroeger had ik een hekel aan werken, maar tegenwoordig vind ik het wel leuk om naar te kijken...
Cogliostro
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 429
GeregistreerdCOLON 10 Feb 2006 19:23
WoonplaatsCOLON Heerlen
CONTACTCOLON

:lol: begrijp ik


was meer voor de forumbezoekers aan de zuidelijke grens.
heeft iedereen er wat aan


:wink:
div.canon spul en een Beroflex 500 mm aka wundertuete
Gebruikers-avatar
boels069
Redacteur
Redacteur
BerichtenCOLON 20267
GeregistreerdCOLON 04 Dec 2005 09:52
WoonplaatsCOLON Almere

Cogliostro schreefCOLON... gewoon 45 uur per week werk en die opleiding 2x per week 's avonds erbij doe.
Daar gaan al mijn petten voor af :lol:
Ik weet uit eigen, veel vroegere ervaring wat dat betekent.
De voldoening is dan groot als je de opleiding hebt afgerond.
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Gebruikers-avatar
Selmak
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 552
GeregistreerdCOLON 06 Aug 2008 13:03
WoonplaatsCOLON www.fotolijststudio.nl
CONTACTCOLON

geert h schreefCOLON
Selmak schreefCOLONEr is nog zoiets als de fotoacedemie ofzo. Toen ik hun prijslijst zag viel ik stijl achterover. Voor mij gewoon de fotovakschool!
Ik ga hier niet zeggen dat de 1 beter is als de ander, maar ze hebben beide een andere insteek en de basisopleidingen zijn niet uitwisselbaar. Zelf doe ik de basisopleiding aan de fotoacademie en merk dat dat totaal anders gaat als in dat verslag van Jeroen over de basisopleiding van de fotovakschool. Zo krijg je bij de basisopleiding van de fotoacademie slechts 3 opdrachten, in tegenstelling tot elke week een nieuwe. Bij de eerste opdracht moet je een serie wegzetten die puur op inhoud beoordeeld word en niet op techniek. Bij de tweede opdracht moet je een aantal foto's inleveren die een bepaalde techniek duidelijk laten zien. Bij de derde opdracht moet je weer een serie inleveren die inhoudelijk sterk moet zijn en technisch moet kloppen. Je hebt wel meerdere avonden dat foto's beoordeeld worden en wat praktijklessen photoshop. Daarnaast krijg je uiteraard ook de nodige theorie die er in hoog tempo door gaat. Ik kon het goed bijbenen, maar er waren verschillende klasgenoten die nog amper met fotografie bezig waren en er hard aan te trekken hadden. Mocht je echter buiten je lesuren vragen hebben kun je ten alle tijden contact opnemen met een mentor voor de nodige begeleiding. Er is altijd wel een mentor te bereiken overdag van maandag t/m zaterdag en 's avonds van maandag t/m vrijdag en gebruik daarvan zit bij het lesgeld in.
Ik heb het ook niet over dat de 1 beter is als de ander. Er zal verschil zitten in de opleidingen uiteraard. Voor de 1 werkt A prettiger en voor de ander B. Daar moeten we ook geen discussie over voeren denk ik.

Het ging mij puur om de prijzen:

meerjarige opleidingen foto acedemie:

collegegeld 2009

voltijdopleiding
voor het 1e of 2e jaar € 11.700,-
voor het 3e jaar € 3.400,-

dag/zaterdagopleiding
voor het 1e of 2e jaar € 5.900,-
voor het 3e jaar € 3.400,-

Bijna 12.000 euro voor 1 jaar les en het tweede jaar ook. Ik vind dat nogal wat voor een niet erkend diploma oid. Of ik moet ergens overheen lezen.
Website: http://www.fotografiesteve.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Blog: http://www.fotografiesteve.nl/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikers-avatar
geert h
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
BerichtenCOLON 9477
GeregistreerdCOLON 21 Jul 2007 15:02
WoonplaatsCOLON ergens midden in Noord-Brabant
CONTACTCOLON

Het is inderdaad veel geld, dat ga ik ook niet ontkennen. Het verschil in prijs van de basisopleiding is lager, en daar ging het nu toch over? Verder heb ik in vogelvlucht beschreven wat de basisopleiding bij de fotoacademie inhoud, en dat is wel zo wezenlijk anders dat een vergelijk ook totaal mank zou gaan.
Ik vind dat nogal wat voor een niet erkend diploma oid.
Bij fotografie zal het om je portfolio gaan en zal een diploma weinig meerwaarde hebben. Een opleiding is er om je in een (versnelde) manier kennis te laten maken met het vak.
Gebruikers-avatar
Nol77
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1373
GeregistreerdCOLON 05 Feb 2008 13:39
WoonplaatsCOLON nijkerk gld

als ik tegen mijn vrouw zeg dat ik een opleiding voor mijn hobby ga volgen van 11.000 euro dan gebeurd er boven de eerste 11.000 dagen niks :lol:
Vroeger had ik een hekel aan werken, maar tegenwoordig vind ik het wel leuk om naar te kijken...
Deos
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1277
GeregistreerdCOLON 25 Okt 2008 20:25

Voor 11.000 heb je een aardig nette fotoset. Met wat inspanningen van jezelf komt dat portfolio er dan vanzelf wel?
| Sony A7R Mark II | TS-E 24 L II | Σ 85 | 24-105 L | 70-200 2.8 IS II L | 50 |
Gebruikers-avatar
geert h
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
BerichtenCOLON 9477
GeregistreerdCOLON 21 Jul 2007 15:02
WoonplaatsCOLON ergens midden in Noord-Brabant
CONTACTCOLON

Voor 11.000 euro heb je zeker een leuke fotoset, maar het vraagt wel meer van jezelf als "wat inspanningen". Ook als je de opleiding gaat doen vraagt dat meer van jezelf. Wel word er nu gekeken naar de voltijdopleiding, maar ik denk dat de meeste niet die weg kiezen. De dag/zaterdagopleiding is al een pak goedkoper, de avondopleiding nog een heel stuk goedkoper. Wel duurt de avondopleiding een jaar langer en licht het tempo de eerste 3 jaar een stukje lager. Je smeert daar namelijk de eerste 2 jaar uit over 3 jaar. het laatste jaar is altijd in de avond, vandaar dat dat ook even duur is welke opleidingsvariant je ook kiest. Bedenk verder dat de opleiding belastingaftrekbaar is, het is duidelijk een opleiding die je kiest om er meer mee te doen als het enkel voor de hobby houden.

Maar zoals gezegd, het blijven een hoop knaken. Ook ik weet nog niet of ik verder ga na de basisopleiding. Wel weet ik nu beter wat ik kan gaan verwachten van de opleiding zelf na de basisopleiding te hebben gevolgd.
Gebruikers-avatar
Nol77
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1373
GeregistreerdCOLON 05 Feb 2008 13:39
WoonplaatsCOLON nijkerk gld

Zo, ik ben vandaag even bij de fotovakschool geweest in Apeldoorn en heb besloten het niet te doen. Heb gesproken met iemand van daar en mijn interesse ligt echt heel erg bij het portret. De basisopleiding is mij wat te algemeen (logisch) dus ik spaar nog wel even door voor een portretfotografie opleiding. Daar dit wel even gaat duren :D ben ik nu aan het zoeken naar een goede workshop portretfotografie. Als iemand daar nog een tip in heeft hoor ik het graag. Ik zeg dus niet dat het niets is, maar het sluit niet echt aan op mijn wensen en dan vind ik de 800nogwat euro nog wel te veel.

Cheers,
Arnold
Vroeger had ik een hekel aan werken, maar tegenwoordig vind ik het wel leuk om naar te kijken...
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar