Een 5D Mark III of een 7D en een 5D Mark II

ModeratorCOLON Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
Gebruikers-avatar
arnold_w
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1247
GeregistreerdCOLON 12 Nov 2009 20:50
WoonplaatsCOLON Bemmel
CONTACTCOLON

Ik zie vooral veel appels en peren voorbij komen, er worden door een aantal personen keuzes gemaakt voor crop vs FF obv budget of leeftijd.

"Ik heb ook getwijfeld om een 5D markII te kopen maar heb dit toch niet gedaan. Belangrijkste reden waren dat je dan toch weer een iets ouder model koopt. Scheelt ook tweedehands toch nog zeker 300 Euro"

"Als je het kunt betalen dan is de 5D mark 3 een goeie keus, wil je een compromis sluiten dan is de 7D de aangewezen camera."

Volgens mij maak je je keuze o.b.v. sensorformaat, omdat je of het voordeel van crop wilt met tele, of geen compromis wil en daarom voor FF kiest. Groothoek is echt groothoek en niet 1.6x, ook de DOF is anders en over het algemeen is de beeldkwaliteit en ruisprestaties beter.
Je kiest dus bewust voor full frame en argumenten dat de AF van de 7D beter is en daarom dan maar geen FF te nemen volg ik niet. Als ik perse FF zou willen, maar het budget er niet voor zou hebben, dan koos ik zelfs voor een 5DI, ik heb die ook gehad en is een erg goede camera, sterker nog, ik vind het beeld zelfs een tikkie mooier dan de 5D2, meer analoog, filmischer. OK, de bediening is wat spartaans en de LCD is minder, geen liveview en de AF is vergelijkbaar met de 5D2, maar ik heb er geweldige platen mee geschoten.

Ik kan me wat dat betreft wel aansluiten bij de mening van Bennie, met een 40D kun je ook geweldige foto's maken.
Laatst heb ik wat vergaderruimten op mijn werk opgeleukt met een serie Toscane foto's in 60x40. Geweldige kwaliteit en allemaal haarscherp met een Tamron 17-50 op een 30D. Elke dag als ik er weer langs loop denk ik wel eens, "hoezo fullframe, dit ziet er toch gewoon prima uit"

Maar ik moet bekennen dat ik stiekem ook aan het gluren ben naar een 5D3, maar twijfel nog een beetje. Ik probeer zoveel mogelijk info te vergaren en bekijk ook veel foto's op Flickr van de 5D3 icm met de objectieven die ik bezit. Wat me dan opvalt sluit helemaal aan bij de opmerking van Bennie: "Nu weet ik best, dat de meesten hier wel weten wat ze kopen, maar geef ze me de kost niet, die dat écht niet weten. Ze schaffen dan aan, omdat ze er dan zogenaamd bij horen."

Je moet voor de lol maar eens via Pixel-peeper.com naar wat voorbeelden kijken, je vraagt je soms werkelijk af waarom iemand in godsnaam zo'n dure camera heeft gekocht. Niet zozeer qua compositie of onderwerp, maar meer de ontwikkeltechniek, echt soms niet om aan te zien, bakken met ruis, onscherp, bewogen, 3 stops in post opgelicht omdat ze niet kunnen belichten etc.

Neemt niet weg dat de 5D3 een geweldige camera is, net als de 5D2 en de 7D. Maar maak alsjeblieft niet de keuze voor een crop vs FF obv budget of geile features. Ook het argument dat de 5D2 "verouderd" is doet mijn nekharen recht overeind gaan staan. Er zijn nog steeds echt goede fotografen die met camera's van 20 jaar oud mooiere foto's maken dan al die moderne handel, dooddoener of niet :wink:

Mijn 5D2 heb ik nu bijna vier jaar in gebruik en het blijft een geweldig stuk gereedschap met een beeldkwaliteit die al die tijd toonaangevend is geweest. De meeste pro's werk(t)en ermee vanwege die geweldige kwaliteit en nu zou het opeens verouderd zijn? Als je betrouwbare AF nodig hebt in low-light situaties, dan is de 5D3 de betere kandidaat, voor al het andere volstaat de 5D2.

De reden waarom ik toch een 5D3 overweeg heeft te maken met een betere weather sealing die ik in IJsland goed kan gebruiken, de body is wat robuuster uitgevoerd. Daarnaast fotografeer ik nog wel eens in slecht verlichte ruimten en de AF laat het dan nogal eens afweten, verder dubbele card slots voor extra back-up en nog wat zaken die voor mij een toegevoegde waarde hebben. Voor de betere beeldkwaliteit hoef je het niet te doen, die is nagenoeg gelijk, het is meer extra betrouwbaarheid, handigheidjes en betere video opties die ik ook vaak gebruik, die de aanschaf eventueel rechtvaardigen.

De 7D blijft er dan bij, omdat ik de crop wil blijven gebruiken voor tele en die ziet er technisch (bij lage iso) minstens zo goed uit als de 5D2.
Bovendien is een back-up camera ook geen overbodige luxe, dus dan zou ik de 5D2 inruilen voor een 5D3.

Maar ga over dit alles toch nog een paar nachtjes slapen....zzzzz
X-T1 | X-E2 | 8mm 2.8 | 10-24mm | 16-55mm | 50-230mm | 100-400mm | 1.4x TC | EF-X20 | Pan 24mm 2.5 | MD 28mm 2.8 | MD 35mm 2.8 | MD 50mm 1.4 | TAIR 135mm 2.8
Iceland - Photographic Journey | Flickr | Werkaandemuur | IJsland Fotoreizen
Gebruikers-avatar
Anko
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 356
GeregistreerdCOLON 14 Aug 2011 13:03
WoonplaatsCOLON Hardenberg

Goed omschreven ook Arnold_W. Ik sluit me hier ook zeker bij aan.
De sealing van de 5dII is de reden voor mij geweest om voor de 5dII te kiezen en niet voor de 5dI. Want ook de 5dI is erg goed. Ik maak het meestal niet extreem, het gaat misschien eens om een paar druppeltjes water.

Over de sealing vraag ik me nog steeds af hoe het met condens in de camera zit. Want die kan natuurlijk wél condenseren als je uit de warmte komt en de kou in gaat. Zonder sealing kan er misschien een beetje geventileerd worden en kan het eventuele ontstane condens ontsnappen.

Hoe je omschrijft dat je de 5dI misschien wel beter vind dan de 5dII is denk ik precies wat ik bedoelde met wat ik al eerder schreef: de foto's zijn veel te scherp op de een of andere manier. Gisteren zag ik b.v. nog een aantal foto's terug die zijn gemaakt met middenformaat, analoog. Dat blijf ik persoonlijk mooier vinden dan welke digitale foto dan ook. Het heeft iets.
Paul eos7d
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 751
GeregistreerdCOLON 16 Jul 2013 20:18

Ik fotografeer al een 4-tal jaar in de natuur met mijn 7D, waar ik heel tevreden over ben. Maar, ik begin steeds luider te dromen van een full-frame camera. Heb er al heel veel over gelezen maar toch zit ik nog met een vraag i.v.m. de crop mogelijkheden. Een 7D is een crop camera maar hoe zit dat met een full-frame als je vooral kleine insecten en dergelijke wil fotograferen? Ik veronderstel dat je met een ff meer moet croppen om bv. een klein insectje even groot op je beeld te krijgen als met de 7d, klop dat? En, gaat dan het voordeel van een ff niet verloren. Ik heb een 100 mm macrolens en een 100-400 mm telelens die ook geschikt zijn voor een ff.
Wie kan deze dromer aan een duidelijk antwoord helpen?
Alvast bedankt.
Paul
Gebruikers-avatar
Anko
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 356
GeregistreerdCOLON 14 Aug 2011 13:03
WoonplaatsCOLON Hardenberg

Je zult met ff inderdaad meer moeten croppen. Wat dat betreft ben je met de 7d in het voordeel. Met een cropsensor houd je ook meer beeldlijnen over, dan wanneer je met ff foto zover cropt om het zelfde resultaat te krijgen als met de cropsensor. Waarom trekt een ff je? En welke zou je dan graag willen?
Paul eos7d
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 751
GeregistreerdCOLON 16 Jul 2013 20:18

Hallo Anko,
De reden waarom ik zou overstappen naar een ff is omdat deze een meer lichtgevoelige censor heeft. In België is het weer niet altijd even helder en bij donkere dagen moet je met een 7d in macro of tele toch behoorlijk hoog in ISO gaan met de gekende korrel tot gevolg, een statief is voor insecten/vogels niet altijd toepasbaar. Volgens wat ik kan lezen kan je met een Mark III redelijk hoog in ISO gaan zonder kwaliteitsverlies. Ik fotografeer altijd met diafragma keuze (stand A), maar lager dan diafragma 10 ga ik niet graag omdat ik van veel dieptescherpte hou.

alvast bedankt voor je snelle reactie

Paul
Gebruikers-avatar
Anko
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 356
GeregistreerdCOLON 14 Aug 2011 13:03
WoonplaatsCOLON Hardenberg

Ook een ff kan je lekker laten ruisen. Maar met de 7d is dat eerder inderdaad. Een 5dIII is duur, maar de 6d is dan misschien ook iets. De sensor is niet echt lichtgevoeliger, maar het dynamisch bereik is iets groter. En door een andere (Digic5) processor en software, ontstaat er minder snel ruis. Maar er zijn ook goede mogelijkheden in crop camera's. En ff gaat ook echt wel ruis geven in de hogere iso's. Ik heb weinig ervaring met macro, maar zowel met de 7d als met de 5dII zijn leuke dingen te doen. Een crop van een ff laat dan duidelijk minder kwaliteit zien dan een zelfde foto met een cropcamera. Dat is bij vergroting wel belangrijk. Maar ik ben geen specialist en er zijn hier meer mensen met meer ervaring.
Gebruikers-avatar
JanCanon
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 86
GeregistreerdCOLON 28 Apr 2012 21:52
WoonplaatsCOLON Maastricht

Ik zie de 6D niet voorbijkomen?
Goed negatief kan positief uitpakken!
Gebruikers-avatar
Anko
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 356
GeregistreerdCOLON 14 Aug 2011 13:03
WoonplaatsCOLON Hardenberg

JanCanon schreefCOLONIk zie de 6D niet voorbijkomen?
Had ik wel aangegeven hoor :wink:.

Ik heb eens wat reviews gelezen: een goede camera denk ik.
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar